Cara Nak Buat Pekasam Ikan Laut
Perut ikan mesti cuci sampai putih bersih. Bersihkan ikan dan toskan airnya semalaman.
Homemade Pekasam Ikan Laut Pickling Recipes Homemade Diy Homemade
CARA PENYEDIAAN IKAN PUYU PEKASAM ORI KEDAH.
. Pemilik resepi menggunakan garam halus. Untuk dalam 7 atau 8 ekor seperti ini pemilik resepi letak garam dalam 12 cawan. Susun ikan tersebut dalam bekas kedap udara disimpan lebih kurang 2 ke 3 hari.
Pastikan betul-betul bersih terutamanya di bahagian dalam atau perut ikan. Nah buat kamu yang suka makan berbagai jenis ikan namun bingung bagaimana cara mengolahnya berikut ini ada beberapa resep olahan ikan yang sering dikonsumsi masyarakat Indonesia. As you know today I show you how to fermented fish with.
Ikan pekasam perah limau letak cili dan bawang perghhhhh mereciq. Cara buat ikan pekasam ni mudah je. Jadi buat penggemar ikan pekasam bole cuba buat sendiri di rumah.
Sekilo Ikan 100 gram garam. Ikan mesti dibersihkan dengan sebersih bersihnya kerana khuatir ia jatuh pada hukum NAJIS. Jom follow cara mudah nak buat ikan puyu pekasam ori kedah disini.
Cuci sehingga tak hanyir. Selain ikan puyu anda juga boleh menggunakan pelbagai jenis ikan kesukaan anda. Puas hati dapat makan panas-panas lepas goreng ikan tu masukkan.
Siang dulu ikan kemudian cuci bersih. Namun menurut perkongsian oleh Siti Aminah ikan pekasam yang beliau buat menggunakan ikan tamban iaitu ikan laut. Masak lebih kurang 12 jam di bahagian sebelah kemudian balikkan dan bakar lagi 12 jam.
Ikan gelama ikan laut. Cara membuat pekasam. Dalam 5 ekor ikan gelama tu aku masukkan 2 sudu besar garam kasar dan 10 asam keping.
Cara buat ikan pekasam mempunyai teknologi yang mudah dan ringkas sahaja. CARA BUAT IKAN PEKASAM Pekasam edisi utara menggunakan ikan sungai atau air tawar. Semua orang yang berminat tentu mudah faham akan teknonoli pengawetan ikan pekasam dirumah masing-masing.
Hanya guna 4 bahan saja peram dan seminggu dah boleh goreng dan makan. Nak guna ikan apa pun boleh. Kalau nak buat ikan sungai boleh buat dengan ikan puyu sepat dan lain-lain lagi.
Setengah biji kelapa parut puteh. Masukkan juga garam kasar ke dalam bahagian dalam ikan. 50gm garam terpulang garam kasar atau halus Asam keping.
Simpan semalaman dalam 24 jam untuk menjadikan ikan itu kecut dan kesing. Perut ikan pula mesti dicuci sehingga bersih. IKAN PEKASAM GELAMA.
Bekasam atau Pekasam yang super enak dan tidak baucaranya ikan di campurkan dengan garam dan sedikit penyedap rasa setalah rata ikan nya di jemur Sampai a. Tutup rapat n simpan peti aus dlm seminggu. Ini untuk mengelakkan ikan dihurung lalat selain menjaga kebersihan makanan kita.
Perap sekejap dalam 10 minit. Perap ikan tersebut di dalam bekas yang ditutup rapat selama 3 malam. Lumurkan ikan dengan garam.
Masukkan ikan yang telah bersih tadi dalam bekas yang mempunyai tutup. Selepas 2 ke 3 hari ambil ikan tadi. Senang Buat Sendiri Ikan Perkasam Gelama Laut.
Jika selalu ikan pekasam dibuat menggunakan ikan-ikan dari sungai seperti Lampam talapia puyu sepat dan sebagainyaJarang sekali jumpa menggunakan ikan dari laut. Yang mana nak buat tapi tak sempat nak buat sekarang simpan dulu resepi ini untuk rujukan akan datang. Nak tahu cara buat pekasan jom kita cuba buat sendiri berpandukan perkongsian ini.
Bersihkan ikan seperti biasa buang perut insang ekorsirip. Cara Buat Pekasam Ikan Tamban Lepas Seminggu Dah Boleh Makan. Pekasam lebih sedap jika dibuat menggunakan ikan air tawar seperti ikan lampam puyu sepat dan lain-lain lagi yang Min pun dah lupa nama sebab hanya membeli ikan laut sahaja.
Yuk coba mengolah berbagai jenis ikan menjadi masakan lezat. Ambil ikan yang telah ditos tadi salutkan dengan garam keseluruhan ikan tersebut. Tapi tiada masalah andainya anda hendak menggunakan ikan laut seperti ikan gelama.
Air garam dan asam keping. Pantau jangan sampai ada air ikan itu mesti dikeringkan selalu airnya. CARA MEMBUAT IKAN PEKASAM HOMEMADE Fermented Pekasam Fish Resepi Chef Alexiswandy.
Biasanya orang buat ikan air tawarKalau nak buat ikan laut pun boleh. Gaul rata ikan yang siap dibersihkan tadi dengan garam kasar. Boleh menambah selera dan sampai.
Tapi mudah sahaja cara pembuatannya. Pastikan asam keping kena pada ikan. Boleh cuba cara.
Ikan yang siap dibersihkan. Apa yang perlu ada kalau ikut resepi dari mak aku. Kalau tekak nak merasa resepi ikan bakar sedap ini min kongsikan.
Cara buat ikan pekasam menggunakan alatan yang mudah dan ringkas sahaja. Kemudian cuci sekali lagi. Cara Nak Buat Sambal Ikan Bakar By Ra_Aniya519 06 Jun 2022 Post a Comment Cara Penyediaan Resepi Tart Nenas Cair Di Dalam Mulut.
15 kg Ikan Gelama. Beras yang siap dibasuh ditoskan sehingga kering. Biasanya orang buat ikan air tawarKalau nak buat ikan laut pun boleh.
Langkah pertama ialah ikan mesti di bersihkan dengan sebersih bersihnya. 50gm garam terpulang garam kasar atau halus Asam keping. Seeloknya masukkan juga cebisan asam keping dalam perut ikan.
Sebab sebelum ini hanya orang tua-tua yang tahu cara nak buatnya. Simple pulak cara nak buat ikan pekasam ikut cara ni. Biasanya orang buat ikan air tawar walau pun ada yang suka dengan ikan laut.
Basuh bersih ikan puyu dan buang bahagian kepala. Bersihkan sisik sekali. Selepas tu lumurkan dengan tepung dan air asam jawa.
Bersihkan ikan seperti biasa buang perut insang ekorsirip. Lumurkan ikan dengan garam dan susun dalam bekas. Ikan yang digunakan untuk pekasam pula tentulah ada yang guna ikan lampan ikan puyu dan kebanyakan mestilah ikan sungai.
15 kg Ikan Gelama. Dan ikan itu mesti di bersihkan dengan sebersih bersihnya. Ini nak mengelakkan ikan di hurung lalat.
Kalau mak ayah kita ada dekat rumah atau kita di rumah mak ayah memang seronok buat ikan pekasam ni. Masukkan ke dalam peti sejuk semalaman. Jumlah garam dan asam keping tu aku main agak saja.
Homemade Pekasam Ikan Laut Pickling Recipes Homemade Diy Homemade
Cara Buat Ikan Pekasam Bahan Bahan Ikan Biasanya Orang Buat Ikan Pekasam Menggunakan Ikan Air Tawar Tapi Tak Ada Masalah Kalau Hend Food Recipes Meat Jerky
Homemade Pekasam Ikan Laut Pickling Recipes Homemade Diy Homemade
Comments
Post a Comment