Cara Nak Buat Kuah Rojak Pekat Dan Sedap
Masak sehingga kuah naik mendidih sentiasa kacau dengan api perlahan. Dan nak makan denga napa-apa pun bole.
Kuah Rojak Homemade Recipe Resep Makanan Makanan Sehat Memasak
Disebabkan itu penulis nak kongsi resepi kuah rojak petis anda boleh buat sendiri di rumah.
. Apa kata jom cuba buat kuah rojak sendiri kat rumah. Resepi Kuah Rojak Penang Style. Resepi Kuah Rojak Pekat Likat Memikat Mudah Sangat Nak Buat.
Bagi para penggemar rojak atau para penjual yang nak makan atau jual kuah rojak secara homemade ni resepi ini sangat membantu. Resepi daripada Cik Puan Tengku Roselyza Raja Muhammad ni resepi yang mudah untuk kita follow. Cili kering 20 tangkai dan dikisar halus.
Resepi ini dikongsikan oleh Puan Wawa Zain. Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat Kuah rojak. Selepas itu masukkan air bancuhan tepung jagung tadi kacau sebati.
Bahan Bahan Sambal Belacan. Untuk kali ini tak perlu lah nak pening-pening untuk cari tempat mana yang jual rojak yang sedap kuahnya sebab kita boleh buat sendiri di rumah dan berikut saya. Terasa kecewa sangat bila makan rojak tapi kuahnya tidak menepati citarasa yang kita nak.
1 buku kecil belacan bakar dihancurkan 12 botol kecil sos cili. Pasti anda dah tak sabar nak mencuba resepi ini. Buat stok banyak-banyak dan letak dalam peti kalau nak makan senang tak payah beli dah.
Kuah Rojak Sambal Belacan. Sedap Macam Makan Kenduri Ini Cara Buat Nasi Planta Ayam Masak Merah. 1271 Followers 361 Following 30 Posts - See Instagram photos and videos from Abdou A.
12 cawan Gula pasir. Uniknya resepi kuah rojak ini ialah terdapat sambal belacan sambal yang tak asing lagi buat masayarakat Malaysia. Sedar tak sedar habis sepinggan penuh buah.
Makan buah jambu dan nenas cicah dengan kuah rojak pekat memang sedap sangat. Sedap sangat tak terkata. Serius bila buat resepi kuah rojak buah ala Thai ini yang lelaki tak suka makan colek boleh makan sampai kalah orang perempuan mengidam.
Satukan semua bahan kecuali tepung kacang tumbuk dan bijan. Jom kita tengok macam mana nak buah kuah rojak yang sedap menggunakan sambal belacan. Ambil buah yang dipotong letakkan kuah.
Rahsia kuahnya pekat sedap dan padu saya kongsikan. Tak perlu tambahkan tepung jagung lagi sebab sos dah pekat. Tanpa membuang masa lagi apa kata lihat satu persatu bahan-bahan yang digunakan dan cara penyediaan resepi kuah rojak ini.
Dalam 10 minit semua dah sebati masukkan tepung ubi dan kacang tumbuk. Walaupun jarang orang nak kongsikan cara buat kuah rojak kan. Apa kata cuba resepi rojak petis homemade sedap ni dan buat kuah rojak sendiri.
Gaul sampai rata dan tak berketul dalam 5 minit tutup api. Resepi Kuah Rojak Pekat Likat Memikat Bahan. Boleh la colek mencolek buah lepas tu.
Kisar cili dan belacan. Terpulang kepada kita yang penting rasa dia padu. Barulah masukkan 2 sb bijan dan 2 sb kacang tanah yang diblend.
Buat sendiri baru puas hati. 1 cawan Gula merah. Kami nak kongsikan kepada anda cara untuk membuat Kuah Rojak yang pekat dan terbaik.
34 inci belacan dibakar. Belacan diblend 3 cili kering diblend 5 cili padi diblend 2 cili merah besar diblend 1 keping gula kabong. Masukkan kesemua bahan untuk kuah rojak dalam kuali.
Boleh buat kita kecur air liur bila teringat dan terbayang-bayang pasal kuah rojak ni. Dah pekat tu boleh padamkan api. Gula pasir secukupnya jika perlu.
Barulah masukkan 2 sudu besar bijan dan 2 sudu besar kacang tanah yang dikisar tadiKacang yang lebih tadi bila nak makan baru ditabur di. 1 cawan Kicap pekat manis. Boleh jadikan stok dalam peti sejuk.
6 biji cili merah. 2 sudu besar Tepung Jagung dibancuh bersama sedikit air. Kisarkan Cili kering dan belacan sehingga hancur dan betul-betul halus bersama 1.
Tapi masalahnya selalu masak tak menjadi. Bahan-bahan yang perlukan. Resepi Kuah Rojak Homemade.
Buka api dan masak selama 5 minit sampai kuah pekat likat. Cara buat kuah rojak sotong kangkung. Nah resipi Asam Pedas Melaka Asli.
Cara untuk membuat Kuah Rojak yang pekat dan terbaik. Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa. Kalau dah begitu ikut saja step by step buat asam.
Jangan masukkan garam dah sebab bahan sos semua tadi dah cukup rasa masin. Sejukkan sebentar dan tabur dengan bijan. Kuah Rojak 4 Jam Masak Lama Baru Tah.
Kuah rojak homemade yang mudah dan sedap. Masak sampai kuahnya agak pekat. Bila kuah sudah mendidih masukkan garam secukupnya supaya sekata rasa dia.
Tiap kali teragak ceduk je kuah rojak ni dan bancuh terus. Ada yang suka makan dengan yong tau fu ada yang suka makan dengan buah-buahan potong. Makan je terus terasa seolah berada di negeri Melaka Bandar Bersejarah.
Kalau bahan rojak tak cukup pun boleh je buat rojak petis simple mana yang anda nak dengan gunakan buah atau sayuran yang ada kat dalam peti sejuk tu. Selepas beberapa kali eksperimen resepi ni korang boleh letak air jika suka makan secara mencicahcolekTapi kalau nak makan style orang jual dengan lori tu tak payah letak airBila potong buah dan gaul dengan kuah rojak tabur kekacangKalau tak letak nak masak tu kejap jer sebab memang pekat dan akan makin likat apabila sejukKalau letak air. Masa ini memang kena kacau selalu guna api slow.
12 botol kecil kicap lemak masin lebih kurang 200 ml 300g gula aponggula merahgula melaka atau secukupnya. Cara membuat kuah colek ini simple saja tapi sedap tak terkata. Najwa Abdul Razak.
Kuah rojak buah homemade ini mudah untuk dibuat dan yang paling penting sedap. Teringin nak makan asam pedas hirup kuah yang pekat sedap. Kuah rojak mesti rasa pedas-pedas manis-manis dan sedikit masam.
Tak Payah Beli Buat Sendiri Rojak Mee Kuah Special Pekat Likat Food Recipes Homemade
Kuah Rojak Simple Food Recipes Food Lover
Resipi Kuah Rojak Homemade Sedap Pekat Tak Guna Petis Rasa Malaysian Food Food Chinese Snacks
Comments
Post a Comment